Οι μάγισσες σας καλωσορίζουν

το ιστολόγιο των παιδιών που αγαπούν το ομότιτλο βιβλίο του Αλκιβιάδη Κούση
(εικονογράφηση: Βαγγέλης Παπαβασιλείου, εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ)


Η Μιρέλλα, η Φιρέλλα και η Κανέλα ανυπομονούν να σας γνωρίσουν και να μοιραστούν μαζί σας τα μυστικά τους. Πάρτε τις σκούπες και τα καπέλα σας κι ελάτε στην παρέα μας!

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

η ιστορία της...σκούπας!


Η Μαρία έκανε μια εργασία στο σχολείο για την σκούπα! Το πιστεύετε; Ναι, για την σκούπα! Μη με ρωτήσετε πώς της ήρθε, μάλλον επηρεάστηκε από τις καλές μας μαγισσούλες που όλη μέρα με μια σκούπα αγκαλιά βρίσκονται κι ονειρεύονται να κάνουν βόλτες στον ουρανό μόλις πέσει η νύχτα! Έκανε λοιπόν την έρευνά της κι έμαθε πολλά κι ενδιαφέροντα.

Η σκούπα λοιπόν λέγεται "σάρωθρον" κανονικά και στα πιο παλιά χρόνια φτιαχνόταν από το θύσανο ενός φυτού που ονομάζεται "σόργο". Στα μέρη που ακόμα τις φτιάχνουν παραδοσιακά το λένε και "σκουπόχορτο". Με την καλλιέργεια του σκουπόχορτου ασχολούνταν κάποτε στην περιοχή του Έβρου και το χόρτο που ήταν πρώτης ποιότητας, το επεξεργάζονταν στα χωριά εκεί και έστελναν τις σκούπες σε όλη την Ελλάδα.   


Σε πολλά χωριά οι παλιές την έλεγαν και «φουρκάλ’», το ρήμα «φουρκαλίζου» και την όλη διαδικασία «φουρκάλ’ζμα», το σκούπισμα δηλαδή. Το ρήμα "φουρκαλίζω" προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη "φιλοκαλώ"!!! Δεν είναι απίστευτο;

Η Μιρέλλα ενθουσιάστηκε όταν άκουσε ότι υπάρχουν τρία είδη παραδοσιακής σκούπας. Η κανονική, η ίδια αλλά με στειλιάρι ( το γνωστό μας κοντάρι που πάνω του κάθονται οι μάγισσες) και η πολύ μικρή, το σκουπάκι, για το τζάκι και τα ψιλοσκουπίσματα. 

Η Μαρία μας εξήγησε πως με τα χρόνια που πέρασαν οι άνθρωποι αντικατέστησαν τις παραδοσιακές σκούπες με άλλες που φτιάχνονται από πλαστικό και μπορεί να τις βρει κανείς σε διάφορα χρώματα. Η Κανέλα ακόμα απορεί γιατί στις μέρες μας δεν φτιάχνουμε τις σκούπες μας μόνοι μας! Τι να της πεις τώρα;

H Φιρέλλα από την άλλη δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι η ηλεκτρική σκούπα και κάθε φορά που την χρησιμοποιούμε στο σπίτι κλείνει τ' αυτιά της και τρέχει να κρυφτεί στην ντουλάπα της! 

Ένα πάντως είναι το σίγουρο: όσο υπάρχουν σκούπες, θα υπάρχουν και μάγισσες!!! Δε συμφωνείτε;






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου